Hyppää pääsisältöön
Air Liquide tietoa meistä

Tietoa meistä

Air Liquide Suomessa on osa Air Liquide -konsernia.

Air Liquide Finland on osa Air Liquide -konsernia. Yhdessä Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sijaitsevien tytäryhtiöidemme kanssa muodostamme yhtenäisen pohjoismaisen organisaation. Se tarkoittaa, että meillä on resurssit tarjota asiakkaillemme erittäin korkealaatuista palvelua myös valtakunnan rajojen yli.

Air Liquide Suomessa on osa Air Liquide -konsernia

Air Liquide on maailman johtava teollisuudessa ja sairaanhoidossa käytettävien kaasujen, tekniikan ja palveluiden toimittaja. Toimimme 78 maassa, meillä on noin 64 500 työntekijää ja yli 3,8 miljoonaa asiakasta. Happi, typpi ja vety ovat pieniä molekyylejä, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä elämän, materian ja energian kannalta. Nämä kaasut ovat Air Liquiden tieteellisen työn kulmakiviä, ja ne ovat olleet konsernin toiminnan ydin jo sen perustamisvuodesta 1902 lähtien.

Air Liquide Finland on osa Air Liquide -konsernia. Yhdessä Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sijaitsevien tytäryhtiöidemme kanssa muodostamme yhtenäisen pohjoismaisen organisaation. Se tarkoittaa, että meillä on resurssit tarjota asiakkaillemme erittäin korkealaatuista palvelua, myös yli maiden rajojen.

Autamme asiakkaitamme hyödyntämään kaasutekniikan ainutlaatuisia mahdollisuuksia parhaalla tavalla. Aina alustavasta tarveanalyysistä, koeajoista, laiteasennuksesta ja koulutuksesta loppuun saakka hiottuun optimaaliseen prosessiin. Tarjoamme myös monia palveluita, kuten huoltoa ja kunnossapitoa, sovitettuina asiakkaan tarpeisiin.

Strategisesti sijoitettujen tuotantolaitoksiemme, tehokkaan kuljetusorganisaatiomme ja yli 350 myyntipisteen ansiosta toimitamme tuotteet nopeasti ja luotettavasti kaikkialle Pohjoismaihin.

Tavoitteemme

Air Liquiden tavoitteena on olla alansa johtava toimija tarjoamalla aina korkeinta laatua ja edistämällä yhteiskunnan kestävyyttä.

Strategiamme

Asiakaskeskeisen muutosstrategiamme tavoitteena on kannattava ja pitkäjänteinen kasvu. Se perustuu toimintojen optimoimiseen, tarkkaan harkittuihin sijoituksiin, avoimeen innovointiin ja verkosto-organisaatiomme toimintaan koko yrityksemme tasolla.

Toimintatavat

Lue lisää Air Liquiden toimintatavoistamme Suomessa.

Lue lisää

Lue lisää Air Liquidesta Pohjoisamaissa.

Safety first

Yksi Air Liquide -yhtiön tärkeimmistä kulmakivistä koko maailmassa on turvallisuus ja kaasujen turvallinen käsittely. Safety first ohjaa meidän kaikkea toimintaamme ja on kirjaimellisesti aina ensisijainen asia esityslistalla sekä sisäisissä kokouksissa että asiakastapaamisissa.

Lue lisää turvallisuus osiosta.

Innovaatiot

Air Liquide-konsernilla innovaatiot ovat kaiken perusta ja ne ohjaavat strategiaamme. Uudistamme toimintaamme jatkuvasti ja vastaamme markkinoiden haasteisiin, kun me  samalla luomme uusia markkinoita uusille kasvumahdollisuuksille. Air Liquide kehittää uusia innovaatioita, jotka hyödyttävät yhteiskuntaa ottamalla käyttöön uutta teknologiaa vastaamaan asiakkaidemme tarpeita.

Air Liquide -konsernin tutkimuksen kohteina ovat bioteknologia, elektroniikka, membraanit, happipoltto, prosessihallinta, logistiikka, vetyenergia jne.

Lue lisää Air Liquide -konsernin tutkimus ja analysointi toimialasta.

Kestävä kehitys

Air Liquide tarjoaa ratkaisuja teollisuus- ja erityiskaasuista sekä laitteistoista ja palveluista, joita käytetään mm. monissa erilaisissa ympäristöä suojelevissa sovelluksissa esim. päästörajoitukset, vedenkäsittely sekä jätteiden kierrätys.

Lue lisää kohdasta ympäristönsuojelu.

Air Liquiden historia Suomessa

On tapahtunut paljon sen jälkeen, kun ranskalainen Georges Claude ensimmäisen kerran erotti ilman kaasut toisistaan. Yhtiö perustettiin Suomeen vuonna 1993. Air Liquide Finland Oy tunnettiin aiemmin nimellä Polargas. Yhtiön toiminta alkoi vuonna 1982 Kemiran sisäisenä liiketoimintayksikkönä. Kaasujen tuotannolle perustettiin vuonna 1993 oma yhtiö, Polargas, jota omistivat Air Liquide ja Kemira. Vuodesta 2003 lähtien Air Liquide omisti Polargasin kokonaan ja vuonna 2009 Polargas muutti nimensä Air Liquide Finland Oy:ksi. Air Liquide Finland Oy:n kotipaikka on Oulussa ja tuotantolaitoksia usealla paikkakunnalla Suomessa. Seuraavassa esitetään muutamia tärkeitä vuosilukuja Air Liquiden historiasta Suomessa. 

1902

 • Ranskalainen Georges Claude onnistui erottamaan ilman kaasut toisistaan.
 • Air Liquide perustetaan Ranskaan.

1952

 • Typpi Oy (nykyisin Kemira) aloitti ilmakaasutuotannon vuonna 1952 Oulussa. Typpi Oy käytti happea lannoitetuotannossaan.  

1982

 • Polargasin toiminta alkoi vuonna 1982, jolloin nestemäisiä kaasuja myytiin ensimmäisen kerran Kemiran sisäisenä liiketoimintayksikkönä.  Nestemäisten kaasujen kuljettamista varten hankittiin kalustoa ja asiakkaille kaasusäiliöitä.

1988

 • Vuonna 1988 rakennettiin ilmakaasutehdas Rautaruukille Raaheen.

1990

 • Yhteistyössä Metsä-Botnian kanssa Polargas kehitti mäntyöljyn keittoprosessin hiilidioksidilla.  

1993

 • Metsä-Botnian Kaskisten tehtaalla käynnistyi Air Liquiden otsonilaitos.
 • Oy Polargas Ab perustettiin vuonna 1993 omistajinaan Air Liquide 70 % ja Kemira 30 %.  

1996

 • Hiilidioksidin tuotantolaitos avattiin Kokkolassa.

1997

 • Vuonna 1997 käynnistyi Air Liquiden neljäs ilmakaasutehdas Rautaruukille Raaheen. Ilmakaasutehdas tuottaa nestemäistä happea 650 t ja nestemäistä argonia 50 t päivässä.

2001

 • Sigma-happilaitos tuottaa happea ja typpeä Kokkolan teollisuusalueen kemian- ja metallialan yrityksille.

2003

 • Air Liquide ostaa Kemiran 30 %:n osuuden ja Polargas siirtyy kokonaan Air Liquiden omistukseen.

2004-2007

 • Yhteispohjoismainen organisaatio muodostuu Air Liquiden Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Suomen yhtiöistä.

2006

 • Air Liquide ja kanadalainen kaivosyhtiö Agnico-Eagle allekirjoittivat sopimuksen happitoimituksista. Air Liquide rakentaa Kittilän Suurkuusikkoon maailman pohjoisimman happilaitoksen. Laitos, joka valmistuu kesällä 2008 tulee tuottamaan happea 300 t päivässä Euroopan suurimmalle kultakaivokselle.

2007

 • Air Liquiden viides ilmakaasutehdas käynnistyi 11.7.2007 Rautaruukille Raaheen. Ilmakaasutehtaan kapasiteetti on 850 t happea päivässä.
 • Bolidenin Harjavallan tehtaalla käynnistyi VSA-happilaitos syyskuussa 2007.

2008

 • Agnico-Eagle Mines Ltd:n kultakaivoksella Kittilässä käynnistyi happilaitos marraskuussa 2008.

2009

 • Yrityksen nimi muuttui Air Liquide Finland Oy:ksi 1.4.2009.
 • Air Liquide Finland Oy avasi kaasupullojen täyttölaitoksen Nokialle Kankaantaan teollisuusalueelle, jossa pullotetaan hitsauskaasuseoksia teolliseen käyttöön. Air Liquiden innovatiivinen kaasupullojen venttiilisarja Altop, Smartop ja Minitop ovat olleet markkinoilla jo useita vuosia muissa Pohjoismaissa, joissa yhtiöllä on pitkäaikainen kokemus ja vankka asema. 

2014

 • Agnico-Eagle Mines Ltd kultakaivoksella käynnistyi 2014 toinen happilaitoksemme.

 

Air Liquide Pohjoismaissa

Työntekijää
~ 500

Työpaikkaa
> 50

(tuotannossa, täytössä, myynnissä ja hallinnossa)

Asiakasta
> 50 000

Edustajaa ja jälleenmyyjää
~ 400

Myynti
~ 197,4

miljoonaa € (2019)

Osoite

Yrttipellontie 1 C, 90230 Oulu

Puhelin

020 779 0586