Hyppää pääsisältöön

Hiilidioksidi

Palamaton kaasu teollisuuteen, laboratorioihin ja sairaanhoitoon

Hiilidioksidin käyttö

Hiilidioksidia (CO2) käytetään moniin tärkeisiin tarkoituksiin eri teollisuudenaloilla, laboratorioissa ja sairaanhoidossa. Kiinteässä muodossa (–78 °C) hiilidioksidia kutsutaan joskus myös hiilihappojääksi, jota käytetään kylmäaineena esimerkiksi lihateollisuudessa, kudosten pakastamisessa ja palonsammutuksessa, koska se on palamaton kaasu. Tietyissä kemiallisissa prosesseissa hiilidioksidi on jäännöstuote, jota voidaan käsitellä ja puhdistaa uusiokäyttöä varten.

Liikenneteollisuus 

Hiilidioksidia käytetään kahden, kolmen tai useamman komponentin kaasuseoksissa liikenneteollisuudessa. Hiilidioksidia typessä käytetään kalibrointikaasuna (viitekaasuseos) moottoreiden pakokaasutesteissä. Lue lisää hiilidioksidin käytöstä liikenneteollisuudessa. 

Elintarvikkeet ja juomat

Hiilidioksidia käytetään elintarvike- ja juomateollisuudessa erilaisissa käyttötarkoituksissa. Hiilidioksidi on esimerkiksi pääainesosana hiilihapollisissa juomissa, kuten limonadissa, oluessa ja viinissä. Elintarviketeollisuudessa hiilidioksidia käytetään elintarvikeprosesseissa esimerkiksi jäähdyttämiseen ja pakastamiseen, kontrolloituna ympäristönä pakkauksissa sekä lämpötilan säätelyyn elintarvikkeiden varastoinnissa ja kuljetuksessa. Korkea ja tasainen laatu on ehdoton vaatimus vaatimuksena elintarvikkeiden ja juomien valmistuksessa. Tähän tarkoitukseen kehitetty Air Liquiden elintarvikkeiden ja juomien tuoteohjelma ALIGALTM  on mukautettu erityisesti elintarviketuotannon nykypäivän vaatimuksiin muun muassa jäljitettävyyden ja HACCP:n osalta.

Lue lisää kaasujen käytöstä juomiin ja elintarvikkeisiin

Teräksen ja metallin työstö 

Hiilidioksidia käytetään usein suojakaasuna puoliautomaattisissa hitsausprosesseissa teräksen ja metallin työstössä.

Lue lisää hiilidioksidista suojakaasuna teräksen ja metallin työstössä.

Vedenkäsittely 

Useilla teollisuudenaloilla hiilidioksidia käytetään erilaiseen vedenkäsittelyyn, kuten pH-arvon säätämiseen prosessien ja jätevesien neutraloimiseksi.

Lue lisää hiilidioksidin käytöstä vedenkäsittelyyn ympäristöteknologiassa.

Hiilidioksidin toimittaminen

Air Liquide toimittaa hiilidioksidia nesteytetyssä muodossa säiliöautolla tai nesteytetylle kaasulle tarkoitetuissa pienemmissä säiliöissä joko yksittäispulloina tai pullopakettina. Valikoimaamme kuuluu sekä nesteytettyä että kaasumaista hiilidioksidia eri puhtauksina, pitoisuuksina ja määrinä. Kun tarvitset suuria määriä kaasua, voimme toimittaa sen nesteytettynä säiliöautossa. Tällöin asennamme sopivan säiliön ja haihduttimen, joka seuraa kaasunkulutusta.

 

Käyttöturvallisuustiedote ja esitteet

Lue lisää hiilidioksidista täältä:

Hiilidioksidia käyttävät toimialat

Lue lisää hiilidioksidin käytöstä toimialallasi:

Osoite

Yrttipellontie 1 C, 90230 Oulu

Puhelin

020 779 0586