Hyppää pääsisältöön

Helium

Inertointiin, jäähdyttämiseen ja hitsaukseen

Heliumin käyttö

Helium on kemiallisesti inertti kaasu, jolla on erittäin tärkeä rooli useissa eri käyttötarkoituksissa ja prosesseissa, kuten MRI-skannereissa, puolijohteissa, kuituoptiikassa, tutkimuksessa, turvatyynyjen valmistuksessa, vuotojen etsinnässä sekä lämpö- ja pintakäsittelyssä. Heliumia käytetään myös sekä tavallisten ilmapallojen että sääpallojen täyttökaasuna. Air Liquide toimittaa heliumia eri puhtauksina ja määrinä tarpeesi mukaan.

MRI (Magnetic Resonance Imaging) 

Pääasiassa kasvainten ja kudosmuutosten löytämiseen tarkoitetuissa MRI-skannereissa heliumia käytetään erittäin matalia lämpötiloja säilyttävän magneetin jäähdyttämiseen, mikä on edellytyksenä koko laitteiston oikeanlaiselle toiminnalle.

Kuituoptiikka 

Heliumia tarvitaan myös kuituoptiikan valmistamiseen. Kaasua käytetään kuitujen valmistuksessa tarvittavan erittäin puhtaan lasin luomiseen. Heliumia tarvitaan myös kylmäprosesseissa, ja se mahdollistaa suurten määrien nopean tuottamisen.

Elektroniikka 

Heliumia käytetään elektroniikkateollisuudessa muun muassa puhdistamiseen, hehkuttamiseen, jyrsimiseen, vuodonetsintään ja etsaamiseen käytettävissä laitteissa.

Hitsaaminen 

Heliumia käytetään usein inerttinä suojakaasuna kaarihitsauksessa. Sitä käytetään sekä puhtaana kaasuna että seoksina argonin kanssa TIG- ja MIG-hitsauksessa. Joissakin kaarihitsauslaitteistoissa helium toimii argonia paremmin suojakaasuna, koska helium luovuttaa samalla virran voimakkuudella ja kaaren pituudella enemmän lämpöä kaareen. Se mahdollistaa suuremman tunkeutumissyvyyden, mikä soveltuu paremmin paksumpien materiaalien hitsaukseen, jossa tarvitaan nopeampaa hitsausnopeutta, tai hitsattaessa metalleja, joilla on suurempi lämmönjohtavuus.

Tutkimus ja analysointi 

Air Liquide toimittaa heliumia eri puhtauksina tuotenimellämme ALPHAGAZ™. ALPHAGAZ 1 -heliumin puhtausaste on 99,999 %, kun taas ALPHAGAZ 2 on erityispuhdasta heliumia, jonka puhtausaste on 99,9999 % ja jota käytetään kriittisissä laboratorio- ja analyysilaitteistoissa. ALPHAGAZ 1 -toimitukseen sisältyy avoin ergonominen suojus, jossa on SMARTOP™-venttiili. Nesteytettyä heliumia myydään myös nesteytetyille kaasuille tarkoitetuissa pienemmissä säiliöissä.

Sukellus 

Offshore –teollisuudessa käytetään sukelluskaasuja ja kaasuseoksia, jotka sisältävät heliumia ja happea vedenalaiseen työskentelyyn.

Helium – ilmapallojen täyttökaasu 

Heliumia käytetään myös sekä tavallisten ilmapallojen että sää- ja tutkimuspallojen täyttökaasuna. Kaasupulloissa on avoin ergonominen suojus, jossa on SMARTOP™-venttiili. SMARTOP-tuotteissa on ON/OFF-vipu, jolla pullon avaaminen ja sulkeminen käy nopeasti, sekä sisäinen virtauksenrajoitin läikkymisen minimoimiseksi. Jos haluat ostaa kaasua ja saada myös kaasupullon, hanki tähän tarkoitukseen kehittämämme pienempi ja älykkäämpi kaasupullo, ALbeeTM Fly.

Terveysriskit heliumin käyttämisessä äänen muuttamiseksi 

Heliumin hengittämiseen äänen muuttamiseksi liittyy terveysriskejä, jotka voivat vaurioittaa sinua vakavasti. Helium korvaa keuhkoissa olevaa happea, mikä voi aiheuttaa tajuttomuuden, tukehtumisen ja pahimmassa tapauksessa kuoleman. Jo muutama sisäänhengitys voi johtaa vakavimpiin mahdollisiin seurauksiin. Puhtaan heliumin hengittämiseen liittyy siis hengenvaara!

Lisätietoja terveysriskeistä, jotka liittyvät erilaisten kaasujen käyttämiseen päihtymistarkoituksessa tai äänen muuttamiseksi, saat European Industrial Gas Associationin (EIGA) turvallisuustiedoista.

Heliumin toimittaminen

Heliumia toimitetaan nesteytetyssä muodossa säiliöautolla tai nesteytetylle kaasulle tarkoitetuissa pienemmissä säiliöissä joko yksittäispulloina tai pullopakettina.

 

 

Käyttöturvallisuustiedote ja esitteet

Heliumia käyttävät toimialat

Lue lisää heliumin käytöstä toimialallasi:

Osoite

Yrttipellontie 1 C, 90230 Oulu

Puhelin

020 779 0586